سانتریفیوژ

سانتریفیوژ آزمایشگاهی دستگاهی میباشد که در آزمایشگاه ها برای جداسازی و یا رسوب دادن مورد استفاده قرار می گیرد

که از دو کلمه لاتین تشکیل شده است که در ترجمه فارسی به معنای گریز از مرکز می باشد.

این دستگاه آزمایشگاهی معمولاً برای جداسازی محلول ها مورد استفاده قرار می گیرد .

اساس آن بر این اصول استوار است که به وسیله یک موتور که سبب چرخش حول محور افقی و قرار گیری محلول ها به صورت عمود و یا با زاویه ۴۵ درجه می شود باعث فراهم شدن نیروی گریز از مرکز بوده و ذرات و یا مایع های سنگین تر به سمت خارج حرکت کرده وطبیعتاً مواد سبک تر در قسمت ابتدایی قرار می‌گیرند و به این ترتیب جداسازی صورت می پذیرد.

سانتریفیوژ، دستگاه سانتریفیوژ، سانتریفیوژ چیست، سانتریفیوژ خون

در این دستگاه های آزمایشگاهی از دو واحد جهت اندازه گیری عملکرد موتور استفاده می شود .

یکی از آنها واحد دور بر دقیقه می باشد که به اختصار RPM نامیده می شود که در واقع با تنظیم RPM می توان مشخص نمود موتور دستگاه در هر دقیقه چند دور چرخش نماید.

واحد دیگر که به اختصار RCF نامیده می شود بیانگر میزان نیروی وارد شده از طرف سانتریفیوژ بر نمونه های داخل آن می باشد که علاوه بر میزان چرخش دور بر دقیقه موتور دستگاه رابطه مستقیمی نیز با شعاع چرخش دارد

سانتریفیوژ، دستگاه سانتریفیوژ، سانتریفیوژ چیست، سانتریفیوژ خون

انواع مدل ها :

این دستگاه ها دارای انواع مختلفی می باشند که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند ما در اینجا به معرفی انواع آزمایشگاهی آنها می پردازیم.

این دستگاه ها با توجه به امکان تنظیم درجه حرارت داخلی  به دو دسته طبقه بندی می شوند.

  • دسته اول یخچالدار می باشند و توانایی فراهم نمودن دمای پایین تر از دمای محیط را در داخل محفظه دستگاه امکان پذیر می‌ نمایند.
  • و دسته دوم مدل هایی هستند که بدون یخچال بوده و امکان تنظیم دمای محیط داخل دستگاه را ندارند که به آنها سانتریفیوژهای ساده نیز گفته می شود .
سانتریفیوژ، دستگاه سانتریفیوژ، سانتریفیوژ چیست، سانتریفیوژ خون

روتور دارای انواع مختلفی می باشند که در داخل دستگاه قرار  می گیرند، روتور که در داخل محفظه قرار میگیرد ، نیروی موتور را از حالت چرخشی به حالت دورانی تبدیل می نماید.

سانتریفیوژ، دستگاه سانتریفیوژ، سانتریفیوژ چیست، سانتریفیوژ خون

روتورها انواع مختلفی دارند و به صورت کلی به دو دسته تقسیم بندی می شوند:

روتورهای با زاویه متغییر و یا    swim angle

  • این روتور ها جهت جداسازی محلول ها مورد استفاده قرار می گیرند و بدینصورت عمل می نمایند که پس از حرکت و شروع به کار دستگاه با توجه به زاویه ۹۰ درجه ای که پیدا می کنند بر اساس وزن مولکولی محلول ها را جدا سازی می نمایند این نوع روتورها برای لوله‌های متفاوتی قابل استفاده می باشند که شامل لوله های آزمایشگاهی روتین، لوله های با حجم بالا می باشند.
  • در این نوع از روتورها بالاترین سرعتی که می‌توان استفاده نمود ۴۰۰۰ دور در دقیقه یا ۴ هزار RPM می باشد.
  • دستگاه های سانتریفیوژ آزمایشگاهی که برای جداسازی سرم از آنها استفاده می شود که به اختصار به آنها سانتریفیوژ خون نیز می‌گویند دارای این مدل از روتر ها می باشند.
سانتریفیوژ، دستگاه سانتریفیوژ، سانتریفیوژ چیست، سانتریفیوژ خون

روتورهای با زاویه ثابت و یا    Fixed angle

  • این روتور ها جهت استفاده در سانتریفیوژ هایی که قابلیت های بالاتر از ۴۰۰۰ دور بر دقیقه را دارند مورد استفاده قرار می گیرند.
  • که می‌توان برای میکروتیوب، لوله های فالکن و لوله ها با حجم های بالاتر نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
  • این نوع از موتورها به سبب زاویه ۴۵ درجه ثابتی که دارند در دوره های بالاتر از ۴۰۰۰ قابل استفاده بوده و در سانتریفیوژهای سرعت بالا از این رو تورها استفاده می شود.
سانتریفیوژ، دستگاه سانتریفیوژ، سانتریفیوژ چیست، سانتریفیوژ خون

اجزای تشکیل دهنده دستگاه سانتریفیوژ

  • موتور الکترونیکی

    می‌توان آن را اصلی‌ترین وجه تمایز سانتریفیوژهای متفاوت دانست و به صورت کلی موتور دستگاه یا  ذغالی می باشند و یا و یا براشلس می‌باشد.
    تفاوت اصلی به غیر از آنکه در موتورهای براشلس سرعت بالاتری را می توان از موتور دریافت نمود این می باشد که در موتور های ذغالی پس از یک بازه زمانی مشخص به دلیل جریان برقی که در هنگام استارت دستگاه به موتور  وارد می شود ذغال دستگاه مصرف شده و معمولاً بعد از چهار و یا پنج سال نیاز به تعویض ذغال دارند اما در موتورهای براشلس اینگونه نیست.
  • برد الکترونیکی

    برد دستگاه قطعه الکترونیکی می باشد که به وسیله آن می توان  مدت زمان انجام پروسه و همچنین تنظیم سرعت موتور و تنظیم میزان شتاب دهنده و کاهنده در زمان شروع و پایان فعالیت با دستگاه و چنین سایر برنامه‌ریزی‌های دستگاه را با آن انجام می دهند.
  • بدنه خارجی دستگاه

    بدنه خارجی دستگاه در مدل های ساخت داخل  عمدتاً فلزی بوده با رنگ الکترواستاتیک رنگ آمیزی شده است اما می تواند بسته به قالب آن  از قطعات پلاستیکی و یا فایبرگلاس نیز  تشکیل شده باشد.
  • فن دستگاه

    به دلیل کارکردن موتور دستگاه انرژی گرمایشی ایجاد می گردد که حتماً برای خنک کردن موتور دستگاه می‌بایست یک فن در کنار موتور قرار بگیرد و در توالی زمانی مشخص با حرکت دمندگی سبب خنک شدن موتور دستگاه گردد.
  • تاکومتر دستگاه

    تاکومتر وسیله ای میباشد که تعداد دور بر دقیقه را مشخص می نمایند و در ارتباط با برد دستگاه می باشد، که به وسیله آن می توان تعداد دور بر دقیقه یا همان RPM دستگاه را تنظیم نمود و توسط نمایشگر های LED که بر روی دستگاه تعبیه شده اند آن را به نمایش کاربر گذاشت.
  • درب دستگاه

    دستگاه به دلیل نیروی بسیار زیادی که در زمان چرخش به واسطه حرکت دورانی که دارد ایجاد می نماید باید دارای ایمنی بسیار زیادی باشدt یکی از موارد بسیار مهم که سبب افزایش ایمنی دستگاه می باشد درب آن است که در قسمت اتصال درب دستگاه می بایست از اتصال دهنده های الکتریکی استفاده نمود تا در صورت بروز مشکل و از جا خارج شدن درب ، دستگاه به صورت اتوماتیک موتور را خاموش نماید به غیر از این موضوع می بایست جنس درب دستگاه نیز از امنیت کافی و استحکام کافی برخوردار باشد.
  • روتور سانتریفیوژ

    به وسیله روتور می توان مشخص نمود که چه لوله هایی را در فرآیند سانتریفیوژ  بتوان استفاده نمود و همانگونه که در بالا به آن اشاره کردیم روتور ها دارای انواع مختلفی می باشند و برای لوله های متفاوتی نیز طراحی شده اند.

جهت ایمنی بیشتر حتماً در هنگام کار

به موارد ذیل توجه نمایید:

در صورت استفاده از مدل های رومیزی می بایست سطحی که دستگاه بر روی آن قرار می گیرد کاملاً مسطح بوده و در هنگام قرار گیری دستگاه بر روی آن هیچگونه لغزشی در دستگاه مشاهده نگردد و در صورت استفاده از دستگاه های با حجم بالا که عمدتاً دارای پایه های چرخ دار می باشند باید دقت نمود که در سطح افقی قرار بگیرند و پس از قرارگیری در جای مناسب حتماً چرخهای آن را قفل نمود.
سانتریفیوژ، دستگاه سانتریفیوژ، سانتریفیوژ چیست، سانتریفیوژ خون
در هنگام قرار دادن نمونه ها در داخل روتور حتماً باید به پخش شدن یکسان وزن نمونه ها در داخل سانتریفیوژ اهمیت بسیار زیادی را قائل شد به دلیل آن که پس از شروع به حرکت در صورت عدم پخش شدن یکنواخت تعادل دستگاه بر هم می‌خورد و امکان بروز آسیب فراهم می شود ،معمولاً در دفترچه راهنمای دستگاه های سانتریفیوژ نحوه بارگذاری نمونه ها در داخل روترهای متفاوت به نمایش گذاشته شده است.
سانتریفیوژ، دستگاه سانتریفیوژ، سانتریفیوژ چیست، سانتریفیوژ خون
با توجه به آن که در آزمایشگاههای تشخیص طبی نمونه‌های مشکوک به بیماری در داخل دستگاه قرار داده می‌شوند حتما به نظافت محیط داخل سانتریفیوژ اهمیت داده و در بازه های زمانی مشخص نسبت به تمیز کردن آن اقدام نمایید.
سانتریفیوژ، دستگاه سانتریفیوژ، سانتریفیوژ چیست، سانتریفیوژ خون
در مدل هایی که دارای سیستم سرمایشی می باشند که اصطلاحا به آنها سانتریفیوژهای یخچالدار نیز گفته می شود در صورت نیاز به استفاده از دمای ویژه در آنها ابتدا بگذارید محیط داخلی به دمای مورد نظر رسیده و پس از آن نمونه ها را در داخل آن بارگذاری نمایید.
سانتریفیوژ، دستگاه سانتریفیوژ، سانتریفیوژ چیست، سانتریفیوژ خون

شرکت پویش طب آداک در زمینه تولید و طراحی سانتریفیوژ های آزمایشگاهی تلاش خود را نموده است تا با استفاده از بالاترین و بهترین تجهیزات و کالاهای اولیه موجود  نسبت به تولید دستگاه های سانتریفیوژ اقدام نماید .

در ذیل لیست دستگاه های سانتریفیوژ تولیدی شرکت پویش طب آداک را مشاهده می نمایید،جهت بررسی بیشتر لطفاً لینک آنها را مشاهده نمایید و یا در صورت نیاز با کارشناسان شرکت پویش تبادلات تماس حاصل نمایید.

Loading...
keyboard_arrow_up